De 10 højeste bjerge (fjelde) i Norge

12. april 2024

Oversigt: De 10 største bjerge (fjelde) i Norge.

Norge er et land, der med sine dybe fjorde, nordlys og store skove ofte fremhæves for sin unikke naturskønhed. Men blandt de mest betagende naturattraktioner er landets storslåede fjelde.

Disse højde tinder definerer ikke alene det norske landskab, men tilbyder også nogle af de mest udfordrende klatreoplevelser i Europa.

Bjerg Højde
1 Galdhøpiggen 2.469 meter
2 Glittertinden 2.452 meter
3 Store Skagastølstinden 2.405 meter
4 Store Styggedalstinden 2.387 meter
5 Skardstinden 2.377 meter
6 Vesle Galdhøpiggen 2.369 meter
7 Surtningssue 2.368 meter
8 Store Memurutinden 2.366 meter
9 Jervvasstind 2.351 meter
10 Sentraltind 2.348 meter

Kilde: wikipedia.org.

1. Galdhøpiggen: 2.469 meter

Galdhøpiggen er det højeste bjerg i Norge og det højeste punkt i hele Nordeuropa med en imponerende højde på 2.469 meter. Beliggende i Jotunheimen Nationalpark, er dette fjeld en ikonisk del af det norske landskab og en magnet for både erfarne bjergbestigere og almindelige turister.

Tilgængeligheden af Galdhøpiggen er en af dens store fordele, da der findes flere ruter til toppen, der varierer i sværhedsgrad. Den mest populære rute er via Spiterstulen, som ikke kræver teknisk klatring og er overkommelig for folk med god fysisk form. For mere erfarne klatrere tilbyder ruten fra Juvasshytta en spændende udfordring, herunder en passage over Styggebreen-gletsjeren, hvor man skal benytte reb og være ledsaget af en guide.

Toppen af Galdhøpiggen tilbyder enestående udsigter over det omgivende Jotunheimen-landskab, med utallige andre sneklædte tinder, isbreer og fjeldplateauer, der strækker sig så langt øjet rækker. Denne spektakulære panoramaudsigt og følelsen af at stå på toppen af Norden gør bestigningen af Galdhøpiggen til en uforglemmelig oplevelse og et must-do for enhver natur- og vandreentusiast, der besøger Norge.

2. Glittertinden: 2.452 meter

Glittertinden, som er det næsthøjeste bjerg i Norge, står majestætisk med en højde på 2.452 meter, inklusiv en iskappe, der kan variere i tykkelse. Dette fjeld, beliggende i Jotunheimen Nationalpark, tiltrækker bjergbestigere og vandrere fra hele verden, takket være dets tilgængelighed og de storslåede udsigter det tilbyder.

Glittertinden er kendt for at være en af de mere tilgængelige toppe blandt Norges højeste fjelde, hvilket gør det til et populært valg for dem, der ønsker at opleve følelsen af at stå på en af de højeste punkter i Norge uden behov for avancerede tekniske klatrefærdigheder. Stien til toppen er godt markeret og byder på en relativt gradvis stigning, hvilket gør den velegnet for vandrere med en rimelig kondition.

Fra toppen af Glittertinden er udsigten intet mindre end spektakulær. Du belønnes med panoramiske syn på utallige andre tinder, dybe dale og det vidtstrakte norske landskab, der strækker sig under den ofte skyfri skandinaviske himmel. Bestigningen af Glittertinden er en uforglemmelig naturoplevelse, der understreger Norges renhed og naturlige skønhed.

3. Store Skagastølstinden: 2.405 meter

Store Skagastølstinden, ofte kaldet Storen, er det tredje højeste fjeld i Norge, som har en højde på 2.405 meter. Dette markante bjerg ligger inden for Hurrungane-regionen i Jotunheimen nationalpark og er et af de mest populære mål for seriøse bjergbestigere i Norge.

Store Skagastølstinden er kendt for sin dramatiske og udfordrende bestigning. Det kræver avanceret alpin erfaring og er særligt berømt for sine stejle og tekniske ruter, som inkluderer både klippe- og isklatring. Dets ruter varierer i sværhedsgrad, men den mest kendte og benyttede er via “Sydøst-ryggen” eller “Heftyes renne”, som tilbyder en spændende kombination af klippeklatring og navigering på smalle rygge.

Fra toppen af Storen kan klatrere nyde en enestående udsigt over de omkringliggende fjelde og dybe dale i Jotunheimen. Denne top tilbyder ikke kun fysisk udfordring og spænding, men også en af de mest spektakulære panoramiske udsigter i hele Norge, hvilket gør den til en eftertragtet præstation for enhver bjergbestiger. Bestigningen og synet fra Store Skagastølstinden symboliserer essensen af norsk alpinisme, hvilket gør den til et uundgåeligt mål for dem, der ønsker at udforske Norges storslåede fjeldlandskaber.

4. Store Styggedalstinden: 2.387 meter

Store Styggedalstinden, placeret som det fjerde højeste fjeld i Norge, har en imponerende højde på 2.387 meter. Dette bjerg er en del af den berømte Hurrungane-sektion i Jotunheimen Nationalpark, kendt for sin ekstreme terræn og spektakulære naturscenerier. Med sit skræmmende navn, indikerer Store Styggedalstinden både den fysiske og psykologiske udfordring, det er at bestige dette fjeld.

Store Styggedalstinden tiltrækker erfarne alpinister, da det kræver avanceret teknisk klatring og navigation gennem skarpe rygge og komplekse gletsjere. Bestigningen er kendt for sin udfordrende natur, og mange vælger at benytte en guide for at sikre en sikker og vellykket opstigning.

Udsigten fra toppen af Store Styggedalstinden er intet mindre end betagende. Klatrere belønnes med panoramisk udsigt over Jotunheimens vildmark, herunder synet af snedækkede tinder og dybe blå gletsjersøer. Dette bjerg tilbyder ikke kun en test af ens klatrefærdigheder, men også en uforglemmelig æstetisk oplevelse, der understreger den rå skønhed af Norges højland. For de eventyrlystne, der søger det ultimative indenfor norsk alpinisme, er Store Styggedalstinden en uundgåelig udfordring.

5. Skardstinden: 2.377 meter

Skardstinden har en højde på 2.377 meter. Dette bjerg er også beliggende i den storslåede Jotunheimen Nationalpark, og det tilbyder en af de mere teknisk krævende bestigninger i området, hvilket gør det til en favorit blandt erfarne bjergbestigere.

Terrænet på Skardstind er kendt for sin skarpe ryg og stejle, udfordrende passager, hvor klatrere skal navigere over både klippe og is for at nå toppen. Denne kombination af udfordrende ruter og mindre trafik gør Skardstind til en attraktiv destination for dem, der søger et eventyr væk fra de mere befærdede stier.

Fra toppen af Skardstind kan du nyde en spektakulær 360-graders udsigt over Jotunheimens vilde og rå landskab, inklusiv udsyn til andre imponerende fjeldtoppe som Glittertind og selve Galdhøpiggen. Udsigten kombineret med den fysiske udfordring og den følelse af opnåelse, som følger med at nå toppen, gør Skardstind til et yndet mål for seriøse bjergbestigere, der ønsker at teste deres grænser mod Norges høje fjelde.

6. Vesle Galdhøpiggen: 2.369 meter

Vesle Galdhøpiggen, som er det sjette højeste fjeld i Norge, har en højde på 2.369 meter. Dette bjerg er en del af Galdhøpiggen-massivet i Jotunheimen nationalpark, som er kendt for sine storslåede og mangfoldige landskaber. Vesle Galdhøpiggen ligger tæt på Galdhøpiggen selv, som er Norges højeste punkt, og tilbyder enestående udsigter og en mindre overrendt alternativ rute for dem, der ønsker at undgå de mere befolkede stier.

Bestigningen af Vesle Galdhøpiggen er teknisk mindre krævende end nogle af de højere toppe i området, men den tilbyder stadig en solid udfordring med sit stejle og stenede terræn. Den er ideel for bjergbestigere, der ønsker at udvide deres erfaring i alpint terræn uden at forpligte sig til de mere ekstreme ruter.

Fra toppen af Vesle Galdhøpiggen kan man se ud over et væld af andre imponerende fjeldtoppe og Jotunheimens omkringliggende vildmark. Udsigten omfatter vidtstrakte sneklædte fjelde og dybe blå søer, hvilket gør bestigningen til en uforglemmelig oplevelse. Vesle Galdhøpiggen er derfor et fremragende valg for dem, der søger et højdepunkt i deres norske bjergeventyr, med mindre trængsel og lige så storslåede udsigter.

7. Surtningssue: 2.368 meter

Surtningssue indtager en stolt syvende plads på listen over Norges højeste bjerge med en højde på 2.368 meter over havets overflade. Beliggende i Jotunheimen Nationalpark, er dette bjerg kendt for sin imponerende og robuste profil samt den brede vifte af naturskønne vandreruter, der fører op til toppen.

Navnet “Surtningssue” kan spore sine rødder tilbage til nordisk mytologi, hvilket tilføjer en kulturel og historisk dimension til bjergbestigningen. Bjergbestigere, der vælger at tage denne rute, vil opleve varierende terræn, der inkluderer alt fra blide græssletter til stejle klippeformationer, hvilket kræver både teknisk dygtighed og fysisk udholdenhed.

Surtningssue er også populær blandt naturfotografer, da det tilbyder en af de mest spektakulære udsigter i hele Jotunheimen. Fra toppen kan man nyde en betagende panoramaudsigt, der omfatter glitrende søer, dybe dale og fjerne sneklædte tinder. Denne unikke kombination af naturpragt og fysiske udfordringer gør Surtningssue til en favorit blandt mange, der søger det ultimative bjergbestigereventyr i Norge.

8. Store Memurutinden: 2.366 meter

Store Memurutinden, der rangerer som det ottende højeste bjerg i Norge, er et imponerende syn med sin højde på 2.366 meter over havets overflade. Dette majestætiske fjeld er også beliggende i Jotunheimen Nationalpark, kendt for sin rå og uforstyrrede natur. Store Memurutinden skiller sig ud med sin skarpe silhuet og snedækkede toppe det meste af året, hvilket gør den til en favorit blandt fotografer og bjergbestigere.

Bestigningen af Store Memurutinden er en seriøs udfordring og kræver solid erfaring indenfor bjergbestigning samt passende udstyr, især på grund af de isede og snedækkede passager, der kan forekomme selv i sommermånederne. Ruten til toppen er kendt for sine betagende udsigter og til tider krævende terræn, hvilket tiltrækker eventyrere, der søger en test af deres fysiske grænser og tekniske færdigheder.

Fra toppen af Store Memurutinden kan bjergbestigere nyde en af de mest spektakulære udsigter over Jotunheimens landskab, med en panoramisk udsigt over omkringliggende fjelde og dybe dale, der strækker sig så langt øjet rækker. Dette fjeld tilbyder en ægte følelse af at være på toppen af Norge, og er et must for dem, der ønsker at erobre nogle af landets højeste punkter.

9. Jervvasstind: 2.351 meter

Jervvasstind, der er det niende højeste bjerg i Norge, når op i en højde af 2.351 meter over havets overflade. Bjerget er en del af den vidunderlige Jotunheimen nationalpark, kendt for sit dramatiske landskab og som hjemsted for nogle af de højeste fjelde i Nordeuropa. Jervvasstind er mindre kendt end nogle af sine naboer, hvilket giver en mere afsondret og rolig oplevelse for de besøgende.

Bjergets navn repræsenterer den vilde og uberørte natur, der karakteriserer området. Bestigning af Jervvasstind tilbyder en ægte udfordring for bjergbestigere på grund af dens stejle klipper og tekniske passager. Vejret kan variere kraftigt, og korrekt udstyr og forberedelse er essentielt for en sikker bestigning. Udsigten fra toppen tilbyder et panorama af Jotunheimens kraftfulde fjeldlandskab, hvilket gør enhver bestigning belønnende.

10. Sentraltind: 2.348 meter

Sentraltind, beliggende i den spektakulære Jotunheimen nationalpark, er det tiende højeste fjeld i Norge, hvilket gør det til et imponerende landemærke. Fjeldet når en højde på 2.348 meter over havets overflade og er kendt for sin udfordrende terræn, der tiltrækker erfarne bjergbestigere og eventyrlystne vandrere.

Selvom det ikke er det mest tilgængelige fjeld, belønnes de, der når toppen, med betagende udsigter over Jotunheimens vilde og uforstyrrede natur. Klatring på Sentraltind kræver god fysisk form og erfaring med alpin bestigning, da vejret kan være uforudsigeligt og terrænet krævende. Denne isolerede gigant står som et monument over Norges robuste og majestætiske landskab.

Læs også vores guide til Oslo.