Top 13 seværdigheder i Stockholm (2023)

Stockholm bliver af mange turister beskrevet som en af de smukkeste og mest livlige byer i Europa.

Fra museer og gallerier i verdensklasse til fantastisk arkitektur og naturskønne parker er der noget for enhver smag i denne maleriske by. Hvis du planlægger en tur til Stockholm, er her nogle af de bedste ting at se og lave i byen. Her får du en guide til de 13 største seværdigheder i Stockholm.

1. Gamla Stan

Gamla Stan er den ældste del af Stockholm og en af de mest populære turistattraktioner i byen. De smalle, brostensbelagte gader er fyldt med middelalderlige bygninger, hvoraf mange går helt tilbage til det 13. århundrede. Det er et af de største og bedst bevarede middelalderlige bycentre i Europa. Området er hjemsted for flere vigtige seværdigheder, herunder det kongelige palads og byens domkirke. Sørg for at udforske Gamla Stan under dit besøg i Stockholm. Det er et smukt sted at vandre rundt i gaderne og suge den historiske atmosfære til sig.

2. Skansen

Skansen er et frilandsmuseum der ligger på øen Djurgården i Stockholm. Det blev grundlagt i 1891 af Artur Hazelius og er verdens ældste frilandsmuseum. Skansen består af flere historiske bygninger fra forskellige dele af Sverige, som er blevet flyttet til øen. Besøgende kan udforske bygningerne og lære om det traditionelle svenske liv. Der er også en række dyr på øen, bl.a. ulve, bjørne, rensdyr, elge, får og ugler. Skansen er et fantastisk sted at lære om svensk historie og kultur. Det er et meget populært turistmål og der er især travlt i sommermånederne. Omkring 1,5 millioner mennesker besøger museet hvert år.

Hjemmeside: www.skansen.se/en

3. Vasamuseet

Vasamuseet er et søfartsmuseum i Stockholm. Museet er hjemsted for krigsskibet Vasa, verdens eneste bevarede skib fra det 17. århundrede og et af de bedst bevarede skibsvrag i verden. Vasa blev bygget i 1628 af den svenske konge, Gustav Adolf. Krigsskibet sank imidlertid på sin jomfrurejse, og blev først bjærget fra bunden af Stockholms havn i 1961. Efterfølgende blev skibet restaureret og i 1990 åbnede Vasamuseet. Siden da har det været en af Stockholms mest populære turistattraktioner. Museet fortæller historien om Vasa og giver også et indblik i livet i det 17. århundredes Sverige. Besøgende kan gå rundt på skibet, se hvordan det blev bygget og se udstillinger om livet om bord på det berømte skib. Uanset om du er interesseret i søfartshistorie eller bare ønsker at se et fantastisk stykke ingeniørkunst, skal du sørge for at besøge Vasamuseet under dit ophold i Stockholm.

Hjemmeside: www.vasamuseet.se/da

4. Kungliga slottet

Stockholms slot, eller Kungliga slottet som det officielt hedder på svensk, er en kombination af kongelig residens, arbejdsplads for kongeparret og kulturhistorisk monument. Slottets historie går helt tilbage til 1200-tallet, hvor der oprindeligt lå et slot ved navn Tre Kronor. Dette slot brændte ned til grunden ved slotsbranden i Stockholm den 7. maj 1697. Størstedelen af rigsarkivet og det kongelige bibliotek gik ligeledes tabt i denne brand. Det nuværende slot stammer fra det det 18. århundrede, hvor det blev bygget op ad flere omgange. I dag har slottet intet mindre end 1.430 værelser. Stockholms slot er en af de mest populære turistattraktioner i Stockholm med over 800.000 besøgende hvert år. Slottet ligger i hjertet af Stockholm med udsigt over Gamle Stan. Turister kan besøge dette overdådige slot hele året rundt.

Hjemmeside: www.kungligaslotten.se

5. Shop amok på Drottninggatan

Drottninggatan er Stockholms største shoppinggade med over 200 butikker. Der er alt fra små specialbutikker, store butikker som H&M og Zara, samt stormagasiner med svenske modebrands og næsten alle tænkelige typer detailhandlere. Gaden er opkaldt efter dronning Kristina, som regerede Sverige fra 1644 til 1654. Hvert år er Drottninggatan julepyntet, og det er et populært sted at juleshoppe. Nytårsaftensdag samles en stor menneskemængde på Drottninggatan for at se fyrværkeriet.

6. Slap af i Kungsträdgården

Kungsträdgården er en af Stockholms mest populære parker, især om sommeren, når de lokale kommer ud for at solbade eller holde picnic på græsplænerne. Parken er også vært for en række arrangementer i løbet af året, herunder koncerter, festivaler og markeder.

7. Besøg Fotografiska

Ifølge deres egne ord er Fotografiska hverken et traditionelt museum eller et galleri. De har ingen permanente udstillinger eller kunstværker til salg, men har udelukkende til formål at inspirere, underholde og skabe effekt. Museet blev grundlagt i 2010 og har fire gallerier med skiftende udstillinger af både klassisk og moderne fotografi. Ud over gallerierne har Fotografiska også en café, en restaurant og en bar, hvilket gør det til det perfekte sted at tilbringe en eftermiddag med at udforske fotografiets verden.

Hjemmeside: www.fotografiska.com

8. ABBA The Museum

Abbamuseet er dedikeret til den svenske popgruppe ABBA. Museet har interaktive udstillinger, der giver de besøgende mulighed for at opleve, hvordan det var at være medlem af bandet. Besøgende kan også se ABBA’s kostumer, musikinstrumenter og personlige ejendele. Desuden rummer museet en restaurant og en gavebutik. Museet er et populært turistmål, og det er blevet rost for sin fordybende oplevelse. Uanset om du er fan af ABBA eller ej, er ABBA The Museum bestemt et besøg værd.

Hjemmeside: abbathemuseum.com

9. Södra Teatern

Södra Teatern er et teater- og koncertsted der ligger i bydelen Södermalm. Teatret der blev indviet i 1853 er et af Sveriges ældste aktive teatre. Hovedscenen har plads til 414 personer. Der er også seks andre scener, fem barer og en restaurant i bygningen. Om sommeren er tagterrassen åben, hvor der er udsigt ud over hele Stockholm. Södra Teatern afholder et hav af forskellige musikalske arrangementer hele året rundt. Det er bestemt værd at tjekke deres kalender ud, når du er i Stockholm.

Hjemmeside: sodrateatern.com

10. Tag på kanalrundfart

Ethvert besøg i Stockholm bør omfatte en kanalrundfart. Byen er bygget på fjorten øer, som er forbundet med intet mindre end 52 broer, hvilket gør den til det perfekte sted at udforske på vandet. Kanalture giver dig en chance for at se byen fra et andet perspektiv, samtidig med du lærer om dens historie og arkitektur. Turene varer typisk omkring en time, og mange både tilbyder kommentarer på flere sprog.

11. Besøg Skogskyrkogården

Skogskyrkogården er et UNESCO-verdensarvsområde som ligger i i bydelen Gamla Enskede, syd for det centrale Stockholm. Kirkegården er designet af de svenske arkitekter Gunnar Asplund og Sigurd Lewerentz og er kendt for sit naturalistiske landskab og den unikke blanding af kunst og natur. Kirkegården blev designet efter principperne i den nordiske klassicisme og har et parklignende miljø med snoede stier, lindetræer og flere damme. Kirkegården rummer også en række bemærkelsesværdige bygninger, bl.a. opstandelseskapellet, krematoriet og gravhallen. Skogskyrkogården er en af de mest besøgte turistattraktioner i Sverige og er af CNN blevet kåret som en af verdens smukkeste kirkegårde.

Hjemmeside: skogskyrkogarden.stockholm.se

12. Dagstur til en af Stockholms omkringliggende landsbyer eller øer

Stockholm er en smuk by, men hvis du ønsker at skrue ned for hastværket og udforske den svenske idyl, så findes der heldigvis masser af charmerende landsbyer og øer tæt på Stockholm. Sigtuna er eksempelvis en lille by med en rig historie, der går helt tilbage til vikingetiden. Birka er en ø, der er kendt for sine velbevarede vikingeruiner. Vaxholm, der ligger kun en kort færgetur fra Stockholm, er en malerisk by med små søde butikker og caféer. Så uanset om du er på udkig efter en dosis historie eller bare lidt frisk luft, skal du sørge for at tilføje et af disse rejsemål til din rejseplan for Stockholm.

13. Her skal du spise i Stockholm

Stockholm er et sandt paradis for madelskere. Med et bredt udvalg af forskellige køkkener at vælge imellem er der noget for enhver smag. I dette afsnit vil vi udforske nogle af de bedste steder at spise og drikke i Stockholm, uanset om du er på udkig efter en hurtig bid mad eller et måltid i ro og mag.

Hvis du er på farten og leder efter noget hurtigt og velsmagende, kan du prøve en af Stockholms mange food trucks. Her finder du alt fra svenske specialiteter som köttbullar og gravlax til internationale retter som tacos og falafel. De fleste food trucks er samlet omkring turistattraktioner som Gamla Stan og Djurgården.

Hvis du er på udkig efter et mere afslappet måltid, er der masser af muligheder i Stockholm. Hvis du vil have traditionelle svenske retter, kan du besøge Den Gyldene Freden i Gamla Stan. Her serveres der klassiske retter som sild, gravlax og kødboller samt mere moderne retter. Hvis du er i humør til noget andet, kan du prøve en af Stockholms mange etniske restauranter. Du kan finde alt fra thai og indiske til italienske og franske restauranter.

Hvis du er på udkig efter en eksklusiv spiseoplevelse, mangler Stockholm heller ikke muligheder. Prøv eksempelvis Mathias Dahlgren Matbaren på Grand Hôtel i Gamla Stan. Hvis du vil nyde en fantastisk udsigt til dit måltid, kan du bestille bord på Oaxen Krog i Djurgården – men husk at tage den store tegnebog med, for disse steder er ikke billige.

Nyttige links til Stockholm

www.visitstockholm.com
www.visitnordic.com/stockholm