Sådan gør du, hvis bilen er punkteret

29. november 2023

Frygter du, hvis du en dag holder i rabatten til en hovedvej med et punkteret dæk?

Det er aldrig rart, hvis der er noget på bilen, der ikke fungerer, men heldigvis er en punktering ikke verdens undergang. Hvis først du står i situationen, er det vigtigt, at du får ringet efter vejhjælp og får bilen bugseret til nærmeste værksted. Det er vigtigt, at du ikke kører videre på et punkteret dæk.

Først og fremmest betyder det meget for din sikkerhed, at der er helt styr på dæktryk i alle fire dæk – er der en punktering, vil du køre ujævnt og uden mulighed for at styre og kontrollere bilen lige så godt. Desuden vil du beskadige fælge og andre dele af hjulet, hvis du kører på et fladt dæk, og det vil i sidste ende løbe op i en noget større udgift. Læs mere her.

Giv dækkene nyt liv

Måske du tænker, at en punktering er lig med nye dæk. Det kan i nogle situationer også godt være tilfældet, men ganske ofte kan en punktering sagtens lappes, og så er der mange gode sæsoner i dine dæk endnu. Med en lapning ved en autoriseret mekaniker vil du ikke kunne mærke forskel på dækket fra før og til nu – du vil blot kunne fortsætte, som du hidtil har kørt rundt.

Det kan være svært helt at gennemskue, hvornår det kan svare sig at lappe dækket, og hvornår det skal skiftes ud. Det, der er vigtigt at huske på, er, at alle fire dæk bør blive skiftet samtidig. Hvis de er ved at være på et punkt, hvor de generelt nærmer sig en udskiftning, kan det altså være, at punkteringen kommer til at fungere lidt som prikken over i’et, og at det bliver nu, du gør det – ellers sker det typisk i forbindelse med skift mellem sommer- og vinterdæk eller omvendt.