To populære former for temarejser

9. april 2020

Hvad bliver de mest populære former for temarejser i fremtiden? Læs med i denne guide, hvor vi fortæller om to store trends, som kan give dig inspiration til, hvordan du kan holde ferie.

Ferie i dag handler ofte lige så meget om oplevelser som om afslapning. Selvom mange danskere stadig tager i sommerhus inden for landets grænser eller holder en ”staycation” i hjemmet, er der lige så mange, der mindst en gang i løbet af året rejser udenlands for at få ”en på opleveren”.

En af de ferietyper, som har været populære de seneste mange år, er sportsturismen, og ifølge en undersøgelse foretaget af den amerikanske markedsresearchvirksomhed VynZ udgivet i februar 2020, forventes markedet af vokse med hele 35 procent i 2020. Særligt Europa, som har en lang tradition inden for de mest populære sportsgrene, er blandt de mest populære destinationer. Fodbold, som er verdens mest populære sportsgren, fremhæves måske ikke overraskende som en sport, folk gerne rejser for at overvære live både i og uden for Europa.

Næste verdensmesterskab spilles helt ekstraordinært i december, fordi det afholdes i Qatar, hvor sommertemperaturerne snildt kan snige sig op omkring 50 C grader. Men der spilles også nationale turneringer i stort set alle europæiske lande det meste af året, som man kan rejse hen og se. Nogle af de mest intense opgør finder sted mellem storklubberne i de nationale ligaer samt lokalderbyer som Real Madrid-Atletico Madrid, Lazio-Roma og Manchester U-Manchester City.

Hjerneføde i ferien

En anden form for oplevelsesferie, som er blevet populær de senere år er videnskabsturisme. Videnskabsturisme kan tage mange forskellige former som for eksempel museer, observatorier eller ude i naturen. På Pasteurinstituttet, som er en del af University of Paris, finder man Curie museet, som er opkaldt efter den berømte videnskabskvinde og Nobelprisvinder i Fysik og Kemi, Marie Sklodowska Curie, der modtog den for sin forskning om radioaktivitet. Hun er tilmed den eneste kvinde nogensinde, som har vundet Nobelprisen to gange i 1903 og 1909.

Her kan man blandt andet se de kemiinstrumenter, hun brugte i begyndelsen af sidste århundrede samt hendes laboratoriekitler, som var sorte af sorg over hendes mands død. I Cambridge i Storbritannien kan man besøge The Eagle Pub, som var yndlingsstedet for forskere fra Cavendishlaboratoriet ved Cambridge Universitets fysikafdeling, hvor de mødtes for at tale om deres fremskridt. Det var også her, hvor Francis Crick i den 28. februar 1953 kom styrtende ind og afbrød frokosten med de berømte ord ”Vi har opdaget livets hemmelighed”, som kom til at ændre videnskabens diskurs. For de uindviede var livets hemmelighed hans egen og kollegaen James Watsons opdagelse af DNA, som siden da har haft stor betydning inden for kriminalvidenskab, sygdomsforskning, slægtsforskning og mange andre områder.

Der findes adskillige andre typer af temarejser, man kan tage på, og i dag er det stort set kun fantasien og dine egne grænser, som bestemmer, hvordan ferien skal se ud.